Monday, 26 September 2011

How to remove malware from blog?

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia

Baru pagi tadi terkena serangan virus malware gila ni. ini semua terkena sebab main accept je tanpa tengok dulu apa yang tulis *amaran sebelum masuk blog orang.. aiyoyo..

Rasanya virus ni takdalah bahaya sangat pun.. cuma risau kalau terberjangkit dekat blog kita/orang lain pulak kan..
Jadi, caranya senang saja..

  • kalau anda ada bloglist, remove saja bloglist tu. Pastu clear cache. tutup browser. then cek balik sendiri. 
  • ada juga sebab widget lain. contohnya: nombor pengunjung. dan lain2. senang citer buang semua widget. tapi buang satu satu lah. jangan terus buang semua.. menangis tak berlagu kang. =.=' pastu clear cache and tutup browser. cek sendiri balik. 
  • kalau anda pakai dashboard baru, tengok kat sini.
  • cara lain pulak. boleh cek sini.
* cache boleh cari di bahagian options browser anda.

harap ini dapat membantu anda :)
bak kata orang kampung BK "sharing is caring" 

kalau ada lagi malware ni kat blog BK. please please please kamu jangan nakal bagitau BK eh..

ok daa~
p/s : tengkiu awak yang baik hati.. selamat dah sekarang. grrr!

6 comments:

  1. tak paham yang nombor satu tu.
    cache kat mana?

    ReplyDelete
  2. nice info.... sebab tu da lame wa x letak bloglist.... lg pun leh memberatkan blog kite... :)

    ReplyDelete
  3. syazwan n madi : BK dah tulis / tambah kat situ. ehhe

    sengat : hm.. terpaksa buang :(

    ReplyDelete
  4. bgus la da buang...klau kena boley la ct rujuk cni..hehehe

    ReplyDelete