Thursday, 19 January 2017

Pertama kali suami demam

Assalamualaikum,

Lama tak menulis, tetiba cerita pasal sakit. macam tah pape kan? hahaha ala biarlah, bukan ada orang baca pun.. hekhek

Sejak-sejak dah kahwin ni, takde apa yang menarik pun dalam hidup ni. Eh jap, ade kot. nanti lah kalau teringat, saya share. hahaha

Ceritanya macam ni, pada 9/1/2017 (isnin) saya perlu ke Uitm Puncak Perdana semula sebab dah habis intern, so ada viva presentation. saya presentation pada hari rabu. jadi saya nak buat persiapan awal, saya pun datang lah uitm awal. maka tinggallah suami keseorangan selama 4hari 3malam tanpa saya disisi.. ingatkan nak stay sana seminggu, tapi fikir semula, karang saya yang tak tahan menanggung rindu. hahahaha (tapi memang betul pun, masuk hari kedua aje, dah menangis rindukan suami.. eeeyekkk geli sangat!) hahaha

lepas hantar saya tu, suami dah mula rasa tak sedap badan. nak demam katanya. aik? tak sampai sehari lagi dah demam rindu? ini lagi parah dari saya! hahahaha. tapi itulah hakikatnya. saya tak pastilah kenapa.. tetiba aja badannya demam. dan berlanjutanlah sehingga ke hari ini. masuk 2 minggu dah. dan sejak semalam dia dah mula teruk. mengadu telinga sakit. mood kelaut.

saya memang cukup tak suka kalau mood suami lari. memang muka dia berubah habis! muka macam ala garang macam tu. saya memang tak suka :'(
setiap kali mood dia tak bagus, mesti saya yang menangis. tah kenapa tah. sejak kahwin, saya makin sensitif. tak leh kena marah sikit, mula la mencebik. tapi dengan suami aje la.. dengan orang lain saya biasa aje. saya ni jenis me-lantak-kan orang. hahaha

jadinya semalaman saya berjaga malam, ganti tuala basah dekat kepala. saya ni jenis tak reti jaga orang sakit. memang tak pernah jaga orang sakit pun. orang jaga saya time saya sakit ada lah. hahaha... jadi waktu suami saya sakit ni, saya jadi bingung. saya macam "eh, aku kena buat apa ni? nak urut mana-mana ke? nak letak ke tak tuala basah? kang kena marah tak?" dapat pula suami jenis tak suka makan ubat. jadi saya malas lah nak memaksa. tekak dia.. lantak dia lah.. hahahahaha

sampailah ke hari ni, disaat saya menulis blog ni, dia masih demam. dan saya? boleh tolong letakkan tuala basah aje. phew! memang tak reti nak jaga macam mana. orang kata lelaki manja bila dia sakit. yes, suami memang macam manja.. dia tak kisah apa yang saya buat dekat dia. dia layankan aje. tapi saya jela yang tak tau apa nak buat. tapi dalam hati tetap berdoa semoga dia cepat sihat. susah nak melawak kalau time dia sakit macam ni. yela mood tak elok kan... huhuhu

saya harap awak cepat sihat lah ye sayang. saya tak pandai nak jaga orang sakit. semoga Allah lekas sembuhkan awak. amin :')


oklah, nanti saya sambung lagi cerita lain.
nak tengok suami jap.
bai.

Friday, 7 October 2016

Hari-hari terakhir di kilang. Nak tukar tempat praktikal baru

Assalamualaikum,

Harini saya last dekat kilang sini. Banyak benda saya belajar, tapi apakan daya setiap hari pun kena marah. Kerja dengan cina, memang macam ni kot. Pesen tak menyabo. hahaha eh entahlah.. dulu pun saya kerja Giant dengan cina juga (boss cina) tapi memang ye la. diorang memang pesen tak menyabo. kerja nak cepat aje.

Saya ni dah la baru dalam bidang coding. masa belajar dekat U haritu pun hanya basic aje. sampai je kilang ni, saya dapat bahagian IT Software. dia pakai pulak language Asp.Net, C#. pastu ade pulak database SQL Server. pergh! semua tu baru bagi saya. dulu saya belajar pakai PHP aje tu pun buat final project yang simple-simple. alhamdulillah dapat lulus.

Minggu pertama masuk tu memang ok la. dia ajar la saya semua nya.. lepastu boss dia dah tak kasi nak ajar sangat, apa-apa suruh saya cari sendiri. bila tak jumpa atau tak dapat buat, dia marah-marah saya. dah la environment office sini terbuka, takde penghadang-penghadang apa semua. memang semua dengar la yang saya kena marah. sampai ada seorang akak ni dia siap perli saya "budak intern ni, memang kena ajar, kalau tak semuanya kena suap"

Eh hello, dah nama pun intern/trainee, memang kena diajar pun. haish.. saya memang ada juga cari sendiri solution jika coding error. tapi kadang-kadang tu saya memang tak faham kenapa tak menjadi juga sistem saya. ada pulak, takde error pun, tapi tak muncul-muncul sistem saya. pening-pening...

dan sekarang, saya dah nak tukar ke tempat lain. saya pilih library aja. saya tau dekat situ nanti mesti saya tak banyak kerja dan mesti kena buat kerja lain selain IT. tapi tak kisahlah, dapat juga pengalaman lain kan.. hehe

Isnin ni dah mula dekat tempat baru. harap-harap semuanya ok. dan isnin ni juga birthday suami saya (10 /10/2016). saya ada plan nak buat surprise delivery dekat dia. harap-harap menjadi. hahaha

yang tu story lepas dah jadi la ye.. hehe

Selamat hari lahir suami yang ke 33. (Beza 7 tahun dengan saya.. heee) semoga panjang umur, diperluaskan rezeki dan bahagia bersama saya sehingga syurga. amin




 Dating dekat IKEA Damansara. Saja bawak dia datang sini, tak pernah datang katanya. 
Hmm, kalau ikutkan hati, nak aja saya bawak awak pergi banyak tempat. tapi malangnya cuti kita tak pernah sama T_T. waktu ni muka jerawat teruk double nangis T_T T_T 

Thursday, 29 September 2016

Semester 7 (Last) - Praktikal

Assalamualaikum,

Alhamdulillah pengajian degree saya sudah nak berakhir.. Sekarang saya sedang praktikal di sebuah kilang sarung tangan di bahagian IT.

Masa memula masuk memang sangat seronok sebab semua benda di 'suap'. tapi bila dah lelama, asyik kena marah aje dengan supervisor. sedih sangat. T_T

Ye memang saya ada belajar tentang coding, tapi nampaknya itulah kelemahan terbesar saya. itulah kerja paling susah saya nak settle kan. apabila diberi task documentation, pantas aje saya siapkan. tapi bila dia bagi coding, Allah, dekat seminggu nak settle, lepastu hari-hari kena marah sebab tak boleh nak buat. Nampak sangat jodoh saya dengan coding sangat tak serasi.

Dan sekarang, saya tengah mohon untuk buat pertukaran tempat praktikal, harap dipermudahkan semuanya.. Amin.




Inilah supervisor saya. KY namanya.

nanti cerita lagi. kita bagi sikit-sikit la kan.. hehehe

ok lah, 
Assalamualaikum

Thursday, 22 September 2016

Avon Perfume Men Black Suade Sport

Assalamualaikum,

Saja la saya nak bagitau yang saya ni penggemar minyak wangi lelaki. Yang perempuan punya pun saya suka juga cuma lebih suka bau yang lelaki.

Avon Men Black Suade Sport (Ihsan Google)

Yang ini adalah favourite saya. Dari Avon je awak, Black Suade Sport. Saya memang suka gila bau yang ini, yang lain punya ok jugak cuma lebih ke yang ini la.. Ape bendeeee saya ni? hahaha.. Tapi faham kan apa yang saya cuba maksudkan? hehe




Nak dijadikan cerita, lelaki yang sebelah suami saya tu, namanya Ayshraf (masih single.. hiks!) selalu pakai perfume ni, saya asyik tanya dia je, apa nama perfume yang dia pakai. dia asyik takmau bagitau aje, yela mungkin segan sebab pakai perfume murahkan. dari avon je pulak tu. 

Pastu, ada satu hari tu, saya pergilah menziarahi dia dirumah, last-last reveal jugak. rupanya omak ea ahli avon, memang selalu lah beli barang-barang avon ni. rupanya dia ada banyak perfume yg dari black suade ni. tapi bau yang ini juga saya berkenan.

And then, saya pun berhajatlah nak beri hadiah kepada suami. Last-last dia tak pakai segala jenis perfume ni, katanya pening kepala. aduhhh! hampa sejuta kali hampa. Tapi demi minat yang mendalam dekat bau perfume ni, nak buang sayang, nak bagi orang lagi lah sayang.. maka, saya spray kan aje pada katil.. perghh memang nyaman bau. nak tidur pun rasa syiok! hahaha

tapi nasib baik suami tak kisah. kalau dia nak pening kepala pun, pening lah. dah nak tidur dah kan.. hahahahaha kejam.. 

ada juga kadang-kadang tu, kalau nak keluar pergi dating, saya senyap-senyap spray dekat baju suami. bau memang harum, rasa tak nak berenggang. amboi! hahaha

ada lagi satu yang menjadi favourite saya. Perfume men dunhill black desire. pergh! tapi nak boli ea amek la maha.. tak terdayo. tak polah.. lain kali pun mungkin tak terboli.. hahahaha

rajin lak update sekarang ni an, sajo nak isik masa lapang time rehat praktikal ni ha.. eh ok la, next time saya cerita tempat praktikal saya pulak. 

panjang pulak ceritanya ni.. cerita pasal perfume aje pun. hihihi

oklah,
Assalamualaikum.

Wednesday, 21 September 2016

Belogkayangan dah kahwin.. Wiwiwi

Assalamualaikum,

Pada 23 Julai 2016 marin, saya dah selamat bergelar isteri kepada suami saya. Hahaha
Alhamdulillah semuanya berjalan lancar, terima kasih kepada semua yang hadir memeriahkan majlis, makanan pun sodap, habis dibedal ea semuo, perantin dapat meraso sikit yo..

Eh apo pulak tetibo cakap nogoghi ni.. hahaha

ok lah, saya nak payung satu gambar. Cukuplah satu. Karang muntah pulak.. hihihi
Memang tak banyak gambar pun sebenarnya sebab takde ambil mana-mana photographer, ni bajet punya majlis. So mana yang perlu aje la.. ni pun dapat gambar belas ihsan dari kamera phone kawan. boleh laaa dari takde, ye dok. hehehe




Sebenarnya banyak nak cerita tapi nanti-nantilah.. jangan maraaaaah, nanti cepat tua. 
hihi...

Ok lah..
Wassalam