Friday, 9 September 2011

Cara cara menghindari cukai 6%

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia

Berkaitan dengan entry harga topap naik ni. BK ada lah buat sedikit perbincangan di dalam fb. ramai yang bagi cadangan untuk mengelak dari terkena cukai tah pape ni..

Antaranya :


Wifi free - yeah! seperti yang kita tahu, sekarang ni penggunaan wifi free ada di merata tempat dah. negara kita memang sangat maju dengan adanya wifi ini. boleh lah kita berhubung dengan menggunakan skype, ym, fb, oovoo dan segala yang ada di internet. yelah, handphone sekarang kan dah canggih, siap ada wifi lagi tu. boleh online kat mana mana je. tetapi manalah tahu kan, satu hari nanti, wifi free ni pun dikenakan cukai. adoiyai...


Public phone - kalau dulu dulu memang merata tempat ade benda alah ni. sekarang? kemain susah lagi nak jumpa kan? memula hanya boleh call orang je, pastu public phone dah canggih sikit, ade yang jenis boleh hantar mesej. kalian pernah pakai tak public phone ni? BK pernah! jakun giler time tu..ngahaha. ada yang kata, lepas ni kita kena beli beg besar untuk isi public phone ni. gile ape? tapi manalah tahu kan, satu hari nanti, public phone dicipta menjadi kecil seperti handphone pastu boleh bawak kemana mana sahaja. public phone ni ada 2 jenis tau, ada yang boleh pakai syiling, ada yang pakai ring ring card. siapa pernah pakai card ni dulu? sep sikit.. heee~
*macam mana pulak kalau bertukar menjadi seperti handphone pastu nak masukkan syiling? =.='


Utus surat - wah! kembali ke zaman awal awal handphone mula nak diperkenalkan.. time takde handphone dulu, asyik utus surat je. dulu setem murah boleh lah, sekarang ni dah mahal sikit..tapi cara ni sangat best sebenarnya, boleh simpan kenangan tau. *ada lagi surat surat yang BK utus dengan kawan BK dulu. Bila tengok balik rasa macam kelakar gila! :D jom kita mengutus surat! yey! rindu zaman tu..


Agen Top up - ada yang kata untung ada yang kata tak. tak tahu lah mana satu yang betul ni. teringin juga nak jadi agen topap. tak reti sangat nak terang pasal ni. tapi bagi pandangan BK lah kan. jual topap ni memang untung even untung sikit je, tapi untunglah juga kan. contohnya, harga topap sebenar rm9.70. kita jual dekat orang rm10. kita dah untung rm0.30. kalau kita jual dekat 100 orang dah jadi rm30. kalau ramai ramai lagi? haa dah banyak kan. bak kata pepatah "sikit sikit lama lama jadi bukit/kaya" hehe.. siapa nak try jadi agen? >Tekan sini<

Selamat mencuba kawan kawan! kalau ada cadangan lagi, bagi lah tahu eh. boleh kita berkongsi bersama :D

ok daa~
p/s : di setiap perbuatan pasti ada hikmahnya.. jadi mungkin ada hikmahnya kenapa kita perlu terima cukai ini. *arghh! tak suke topap mahal..dah la selalu nak kena pakai topap. pokai weh! :p

63 comments:

  1. salam perkenalan..

    tips yg bagus.. cuma nak jadi ejen top-up ni kena modal byk tapi untung ciput.. saya dah pernah try..

    ReplyDelete
  2. halamak ni dalam draf kita la,haduiiiiiiiiii asal kechik ni baca minda kita eh? sobsob

    ReplyDelete
  3. tak payah pakai cellphones pun. pakai public and utus surat. suruh burung hantar. haha, tp lepas ni penuh lah mcd semua sbb ada free wifi..

    ReplyDelete
  4. wie : perlukan modal yang banyak ea? hm macam mana nk jadi agen ni.. hehe

    ReplyDelete
  5. madi : fsa kan ade kuasa yg boleh membaca draft org dari jauh.. haha

    ReplyDelete
  6. namee : mana tau kan, nanti mcd pun kene bayar kalau nak pakai wifi die.. saba jelah

    ReplyDelete
  7. kak tini : memang teringin pun nak jadi agen.. hehe

    ReplyDelete
  8. kak tini : memang teringin pun nak jadi agen.. hehe

    ReplyDelete
  9. saffuan : pakai skype je lagi baik..hee

    ReplyDelete
  10. cadangan bernas.. eh, kalo prepaid, harga topup naik.. kalo postpaid(bil) pulak?? hehe

    ReplyDelete
  11. jehan : yg tu mungkin akan naik jugak kot.. hu2

    ReplyDelete
  12. public fon memang da jadi tugu sejarah tu..

    ReplyDelete
  13. Catatan yang boleh tutorial atau sindiran buat pihak yang naikkan cukai. Apa2 pun lama xutus surat kalau utuskan kebanyakkan surat rasmi.

    Mangsa “Istikharah Cinta”

    ReplyDelete
  14. macam mengundur ke belakang la kan..hah

    jom baca ni jap, jangan lepaskan peluang ni... tawaran hebat untuk anda...

    ReplyDelete
  15. alaa orang dah pakai talipon tin la skrg~ bahhahaa lagi maju kot! kah3~

    ReplyDelete
  16. utus surat guna burung hantu cm dlm cte Harry Potter..psni rmai la bela burung hantu..kah3

    ReplyDelete
  17. rasanya semua alternatif di atas bakal dikenakan cukai pula pada masa akan datang... huhuhu... asik2 cukai2... arghhhh

    salam ukhuwah alam pershabatan... followed ke 183.. heeeee

    Ikhlas
    ~Gen2Merah~

    ReplyDelete
  18. topop xnaik byk pun.. hehehe..kb jarang guna topop jadi bnda ni tak terasa sgt pun

    ReplyDelete
  19. public phone di jangga akan kembali popular :D

    ReplyDelete
  20. lama dah tak guna public phone.. haha

    ReplyDelete
  21. der..lps ni pakai whatsapp la free msg..hehe

    ReplyDelete
  22. ada satu lagi...buat line sendiri..

    caranya senang..

    perlukan 2 cawan KFC, dan seutas tali atau benang, then tebuk 2 lubang, lekatkan benang pada cawan..

    tadaaa...free call sepanjang masa

    ReplyDelete
  23. aku tak nak rep mesej..tnggu orang col je..haha

    ReplyDelete
  24. sangat xbest dgn cukai nie...
    duit simpan bank pun kena interest.

    *ada kena mengena x? =,='

    ReplyDelete
  25. hahaha esok nk cabut public phone satu la letak kt rumah hahaha

    ReplyDelete
  26. Hi! please do visit our blog! we sell purely handmade products such as pouch, earrings, cards et 쇼핑하시면 더 감사합니다~~^^

    ReplyDelete
  27. kalau public phone tu boleh dibawa ke mana saja,bukan public phone dah tu.dah jadi private phone.HAHAHA

    ReplyDelete
  28. tp main msj lagi bez kot dr skype segala bagai tu.. huuuuu.. x ske la ada cukai :(

    ReplyDelete
  29. ada lagi satu cara,..pinjam burung hantu harry potter, c Hedwig buat hantar mesg,..ehehe..

    *ehem..ehemm,..tgok sape masuk bloglist siCinta,..ehehe=)

    ReplyDelete
  30. test test test utk bdk comel.. hahahahah

    ReplyDelete
  31. ala...kalau public phone punye gagang pOn xder..sush gk kn...hindari vandalisme :D

    ReplyDelete
  32. wuuuu..hebat dr zaman tok kadok smpai zaman skrg ko cite ye:)
    aku ska yg bab agen topup heeheh,,
    aku rse cukai da naek ny..xde da agen2 ny da heeheh

    rugi dorg heheh

    ReplyDelete
  33. ismi azraf : kembali ke zaman silam.. hehe. utus mengutus surat :)

    ReplyDelete
  34. avam ming : yeah.. disebabkan cukai ni ade tetibe, kite dah kene pakai cara lama dah

    ReplyDelete
  35. tak yah uji akal: tepon tin paling murah, siap ade 3g *sebab boleh cakap depan2.. haha

    ReplyDelete
  36. wahi ; pergh! burung.. nak kene latih bg jadi macm posmen ni.. hehe

    ReplyDelete
  37. gen2merah : segalanya nak kene dicukaikan kan? adoi.. abeh la kite masa akan datang..penuh dgn cukai je

    ReplyDelete
  38. kb : untungnya xbyk pakai topap.. saya ni giler topap.. adoi..

    ReplyDelete
  39. syrup masin : yeah.. public phone memang akan femes lepas ni :p

    ReplyDelete
  40. hamzah ian : lepas ni kita akan gunakan bersama eh.. hehe

    ReplyDelete
  41. the sharkbox : hahaha.. cara ni memang bagus. percuma dan menyenangkan.. mari cuba! :p

    ReplyDelete
  42. h.j : uih! itu memang sayang kredit betul tu.. hehe

    ReplyDelete
  43. awi kashie : ade kene ngena la kot.. hahaha. *mana ada =.='

    ReplyDelete
  44. hana sudrajat : aah en, private phone.. :D

    ReplyDelete
  45. mushroom : mesej boleh buat senaman jari.. best~

    ReplyDelete
  46. zieyzain : hehe.. care tu pun bagus tapi kene latih burung dulu la.. xpun kita pakai asap je la..hee

    ReplyDelete
  47. anonymous : eeh.. dy lagi comel :P

    ReplyDelete
  48. ctk : haa.. yg tu bhye..jgn ade vandalism nnt sudah.. susah kite nak pakai phone nnt.. hu2

    ReplyDelete
  49. ade2mama : tapi an, rasanya kalau jadi agen topap lagi untung la walaupun naik sikit..

    ReplyDelete
  50. ade satu lagi cara pling stylo, kte gne burung merpati..ehehehe

    ReplyDelete
  51. Perrggghhhh boleh try ni,balik jadi old skool dalam berhubung sesama insan,he he he.

    ReplyDelete
  52. ada 1 lagi cara.. cuba tgk sini..

    http://mehmetwie.blogspot.com

    ReplyDelete
  53. fcukzblog : hehe.. old school tp best!

    ReplyDelete
  54. wie : baru je lepas tgok td.. hehe

    ReplyDelete
  55. mungkin nilai 6peratus tu kecik.
    tapi makin lama, makin terasa la.
    saya sokong pasal wifi tu.

    have a good day.

    ReplyDelete
  56. perlu ada phone ni... perlu tax? tepuk dada tnya selera.. :)

    ReplyDelete
  57. syazwan : kecil tapi kalau penggunaan nya terlalu kerap boleh membuat kan terasa banyak nak kena byr.. hu2

    ReplyDelete
  58. saiazuan: tax tak bagus untuk pengguna lagi2 pelajar mcam saya.. :p

    ReplyDelete