Monday, 10 October 2011

Tips | Ketahui kualiti handphone anda

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia




CUBA LIHAT TELEFON ANDA
untuk mengetahui status keaslian buatan telefon bimbit anda
sila taip *#06#

taip je macam kalian cek balance 
akan keluar IMEI [International Mobile Equipment Identity]
semak nombor IMEI telefon anda di kedudukan 7 dan 8
Contoh : 358671017470473
Kedudukan ke 7 dan 8 ialah 01

02 atau 20 : dari China = KUALITI RENDAH
08 atau 80: dari Germany = KUALITI SEDERHANA
01 atau 10: dari Finland = TERBAIK
00 atau 03 atau 04: dari kilang asal = SANGAT TERBAIK
13 : dari Azerbaijan = SANGAT KURANG KUALITI & MERBAHAYA

Contoh :



02 = kualiti HP ni RENDAH!

kalian punya no berapa?? 
selamat mencuba ye kawan kawan! :)


ok daa~
p/s : boleh cek dulu hp sebelum beli.. pastikan no 00, 03 atau 04 ya! hehe

29 comments:

  1. erkk..camtuh ke..baru tau..nk checklah..:)

    ReplyDelete
  2. kualiti sangat terbaek..

    yes .. haha

    ReplyDelete
  3. bila sya cek..dia tulis unknow.....lah. huhuh upsss tiba-tiba commnet ini, lupa nak kenalkan diri.....salam kenalan dari cayob!...ini kali pertama ayob datang sini...waaa mantoplah blog ini.......maka....c`ayob follow sini .

    Alang-alang saya datang ini, Kalau sudi kunjung2 sya di blog yang tak seberapa ini.........tak follow pun tak ape...janji awk datang, Inys Allah.

    http://cayob.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. kite punye 04
    heheheeee ... perasan, kan! :)

    ReplyDelete
  5. Saya cuma nk ckp hp saya berkualiti .. :P

    ReplyDelete
  6. yeah...aten pnye 04...
    terbek wokkk

    ReplyDelete
  7. wah! terbaik dari kilang hp akak...00..he he he...

    ReplyDelete
  8. patotlah hari tu housemate alin nak tengok henset..die suruh taip mcm kat atas tu patu die tengok.cit!hu3

    ReplyDelete
  9. eh sat nak check ! terima kasih nafisah ! :)

    ReplyDelete
  10. wah info bgus neh...mohon share :)

    ReplyDelete
  11. waaa...! thanks 4 the info =)
    sy pye 00 =) terbaik dr ladang...hehe..

    ReplyDelete
  12. wa....bestnya...terima kasih sharenya info nie...

    ReplyDelete
  13. henpon kak zana sgt sangat terbaekk..yeayyy!xjd r tukar henpon..br jek plan nak tukar..hahah

    ReplyDelete
  14. saya punya terbaekkk walopon henset cikai..haha

    ReplyDelete
  15. oh good info. k nak check sekarang hehe

    ReplyDelete
  16. ct 03...sangat terbaik Okay...hahaha

    ReplyDelete
  17. sony mmg gmpk la...sngt terbaik telefon ku...hihi

    ReplyDelete
  18. tahniah bagi yang hp nya sangat berkualiti :)

    ReplyDelete
  19. shaye punye 03,,berbaloi2,,hehe

    ReplyDelete
  20. dh try check..hihihi..berkualiti =)

    ReplyDelete
  21. mizfantagiro : bagus lah berkualiti :)

    ReplyDelete
  22. eh saye punya kualiti rendah..adoyaiii...

    ReplyDelete
  23. teh o beng : rendah? kalau selagi boleh guna, teruskanlah.. kot dah rosak baru tukar baru ye.. hehe

    ReplyDelete