Wednesday, 12 October 2011

Benci sesuatu kerana pengalaman

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia


Kita paling tak suka kalau sesuatu perkara tu ada kaitan dengan pengalaman kita kan?
contohnya la kan..

Orang couple paling tak suka lagu kalau berpacaran dengan tomat nyanyian wali band tu. Lagu tu ada kaitan dengan apa yang orang pernah buat dan bendanya betul. atau pun apa apa lagu yang berunsur nasihat terutama untuk yang ber-couple.orang jadi benci nak dengar..betul tak? haha.

Orang paling tak suka baca tentang couple sebab nanti buat orang tu rasa serba salah dan mula nak berubah lepas tu gaduh dengan bf/gf sebab nak berubah secara tiba tiba. *bosan lah gaduh gaduh ni. =.='

Orang paling tak suka bercerita tentang benda tak baik pastu orang tu tanya pengalaman kita pulak. contohnya : eh, kau ngan kapel kau dulu dah sampai mana dia pegang? korang pernah comolot tak? pegang pegang dada kau ke? mungkin pernahlah orang tu buat tapi tetap juga tak suka kan kalau ditanya macam tu..

Orang paling tak suka tanya pasal solat/aurat kita, atau baca pasal solat/aurat ke sebab benda tu akan buat kita jadi tak suka dan bertindak nak buat lagi teruk. bukan nak perbaiki. betul kan?

Dan banyak lagilah perkara yang orang tak suka. Senang cerita, pantang ditegur.
Semua diatas *tak semua ok. ni pengalaman yang pernah BK rasa juga. tapi alhamdulillah sikit sikit berubah dan boleh terima segala teguran.

Kalau ada salah dan silap saling tegur menegur secara berhemah lah ye :)

ok daa~
p/s : dulu BK pernah suka seorang ni tapi dia perempuan, ala ala macam tomboy la jugak. orang kata macam macam. tapi last last kami jadi kawan baik n sekarang dia makin cantik. langsung orang tak mengata dah :)

BK tak suka dengar cerita orang cakap cakap pasal pengkid, lesbian atau seangkatan dengannya sebab ini pengalaman dulu. setiap orang boleh berubah. jangan kutuk kutuk. tak baik. :)

23 comments:

  1. mestilah kita xsukakan.. tapi org3 xpernah paham diri kita.. kadang kadang terasa -.-"

    ReplyDelete
  2. mestilah kita xsukakan.. tapi org3 xpernah paham diri kita.. kadang kadang terasa -.-"

    ReplyDelete
  3. el-janna : hm tula kan.. kite ni cepat terasa.. hu2

    ReplyDelete
  4. moga2 kita berubah ke arah yg lebih baik :)

    ReplyDelete
  5. eh macam perangai saya je tu :P hihi. cepat terasa lalu merajuk lebih. hihi. pdhl tak point pada saya pun. macam lagu tu la..:P

    ReplyDelete
  6. bila org tanya ttg sst yg kita x suka..kita jwb soalan tu dgn pertanyaan gak...mesti org tu blur

    ReplyDelete
  7. namee : rasanya semua orang pun lebih kurang macam namee.. ehe

    ReplyDelete
  8. tengtang kita : tanye balik? kalau dia tanya kita balik? hahaha

    ReplyDelete
  9. tak perlu lah buka aib yang dah tertutup elok. :)

    ReplyDelete
  10. btol 2..setuju sgt..setiap org bole berubah ke arah kebaikan..same2 la kite :)

    ReplyDelete
  11. wahi : sama2 lah kite berubah ya :)

    ReplyDelete
  12. buat apa dicerita,bahagia kita rasa,berkilau tak bermakna,kalau hati tak ada,ngehngeh

    ReplyDelete
  13. dulu saya pon cmtuh susa nak terima teguran tp kite pon kene bg mereka pluang tok menilaI kite kan.. so lameII da boleh adept da ;)

    ReplyDelete
  14. nluri manusia memang tak suka ditegur..tp klu teguran tu membina fikir2kanlah..:)

    ReplyDelete
  15. madi : lagu fynn jamal mmg betul :)

    ReplyDelete
  16. cik abbit : hm betul la tu kan.. hehe

    ReplyDelete
  17. puan kutu : memang susah sgt nak terima teguran ni.. bila la mahu berubah..

    ReplyDelete
  18. dorg bertanya cam dorg tu suda perfect..biasalah manusia kan..huhu..

    ReplyDelete