Sunday, 28 August 2011

Maaf umi, anakmu terpaksa menipu

umi : baju raya ada? ...ada
umi :tudung? ..............ada
umi : kasut?................ada
umi : stokin?...............ada
umi : anak tudung?......ada
umi : mana semuanya? umi nak tengok...... hm jap ea *godek2 almari* 
umi : la.. pakai yang lama punya ke?
aku : takpe umi asalkan ada..*senyum*


hm.. sedihnya bila hari raya pun kita terpaksa menipu. maafkan anak mu ini umi. tidak terniat untuk menipu. ya aku tahu aku bukan dari golongan yang mampu membeli semua yang baru. sekadar ada boleh la. lagipun umur dah mencapai 21. rasanya dah cukup untuk merasa semua yang baru baru. terasa betapa susahnya umi nak membeli semua pakaian baru untuk anak-anaknya even duit tiada. aku jadi pelik, mana lah umi dapat semua duit tu. datang dari langit ke ape? tapi Allah maha Kuasa, umi selalu berdoa Ya Allah, ya fattah, ya ghani, ya mughni, ya basir. 

Ya Allah engkau berikan lah kekayaan dan kesenangan untuk kedua ibu bapa ku.

umi pernah kata, raya Aidilfitri ni tak sebesar raya Aidiladha. raya Aidiladha merupakan hari raya yang penuh makna yang mana menyaksikan kisah nabi Ibrahim dan anaknya Ismail mengharungi dugaan yang Allah berikan pada mereka. raya aidilfitri pula mengenangkan kemenangan umat islam.

yang peliknya, orang kata raya aidiladha lagi besar dari raya aidilfitri kan? tapi kenapa raya itu tak se-havoc raya aidilfitri? jarang tengok orang dok pegi beli belah, beli semua yang baru baru.yang mereka ingat "abang, gi la masjid tu, gi ambil daging yang dah dilapah, kang tak dapat pulak kang" *beristighfar*

terdetik dalam hati, "takpelah, yang penting time raya kita saling maaf bermaafan, lupakan perkara yang tak best dan hidup dengan perkara yang terbest" :)

akhir kata :
saya Sayidah Nafisah Ruslan
ingin memohon  sebilion kemaafan kepada semua yang pernah
disakiti, dinodai, dipukuli, disepaki,ditendangi, diterajangi, diperkosai,  segala yang bermula dengan di-
samaada secara langsung atau tidak langsung
semoga hidup ini akan lebih bermakna tanpa dendam
saya sudah pun memaafkan kalian semua

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN

p/s : jom tengok blog best ni :)
ok daa~

20 comments:

  1. saya pun tada baju baru,kasut baru semua lama. Kita sama je.Hewhew

    ReplyDelete
  2. MENIPU UTK KEBAIKAN TAPE KOT? KAN? :D

    ReplyDelete
  3. bgus nya anak umi
    slam lebaran :)

    ReplyDelete
  4. madi : yang xde biar xde..yang penting semangat raya tu ade :)

    izyan : hehe.. xpe kan? nak menipu lagi lah lepas ni :p

    nyamuk : xdelah bagus mana pun..salam lebaran utk anda juga :)

    ReplyDelete
  5. kite same la.. aku takdak baju baru gak.. high 5..

    selamat hari raya.. umie polo sini okeng ? :D

    ReplyDelete
  6. anak solehah :)
    selamat hari raya :)

    ReplyDelete
  7. selamat hari raya org nogori...saya juga dilahirkan di sana...tetapi membesar di KL dan kedah..sebab abah askar...hehhehhe

    ReplyDelete
  8. Menipu untuk kebaikan okey lagi...
    daripada menipu utk tujuan kejhtan...hampeh je..heheh=P
    selamat hari raya...

    ReplyDelete
  9. mysoju tu cam maaduu jugak ke?? tpkan susah jugak ek..sbb dh addict pla ngn korean drama ni...

    ReplyDelete
  10. tipu sunat. huhuuh

    selamat menyambut hari lebaran ya nafisah :)

    ReplyDelete
  11. umie : high 5! yeah..same la kite.. hehe

    wahi : amin, semoga kita sama2 menjadi soleha

    suriani : hai org negeri. selamat hari raya.. hehe

    peyansanstaro : hehe.. tau xpe. baik tipu untuk kebaikan..dapat pahle x ek? :p

    syazwan : salam lebaran juga untuk anda

    ReplyDelete
  12. baiknya awak :) kalau anak org lain x dpt baju baru mesti nk memberontak n minta mak belikan. syabas :) selamat hari raya :D

    ReplyDelete
  13. namee : awak pun baik juge.. hehe

    ReplyDelete
  14. Clara pown pkaia kasut yg lama..

    btw,

    slmt Hari raya..

    =D

    ReplyDelete
  15. tahun nih x tukar kasut pun. baju pun pakai yang ade. mama x de bajet sgt tahun nih. xpe raya penuh kesederhanaan lebih bermakna. selamat hari raya :)

    ReplyDelete
  16. clara : selamat hari raya juga utk anda.. xpe pakai yg lame, asalkan boleh pakai lagi :)

    nadzirah : ha..yang bersederhana tu lah paling baik.tidak terlalu mewah tidak terlalu sempit.. ok la kan.. selamat hari raya juga :)

    ReplyDelete
  17. oh ak pakai kasut lama je, asalkan suka suda.

    plus, ak pena tipu ayah ak jgk, dia tanya duit ada lagi kan?

    ada lagi dua bulan before habis metrik. then ak ckp je ad walaupun tak ada. tapi takpelah, duit mara bagi banyak lagi :)

    ReplyDelete
  18. key : sebenanya bila dah besar ni jadi malu nak mintak sesuatu dekat parents. diorang pulak yg tanye kita. tapi segan nak jawab even betul sebnanye kan? hehe

    ReplyDelete