Sunday, 14 April 2013

DIY - Tshirt lama jadi cardigan

Hai ;)

Siapa ada baju-baju lama yang tak pakai tu, bolehlah try buat sesuatu untuk baju tu.. nak buang sayang, nak bagi kat orang pun kadang-kadang sayang jugak kan? so boleh jadikan cardigan.

eh macam mana nak buat tu?

Senang je, benda yang diperlukan gunting + baju lama.
Okeh, ce tengok video ni.



nak cepat tengok ke minit 0:40
See! senang je kan?



ok ini saya punya :)
saya tak potong collar pun sebab saya punya V neck. so saya potong tengah terus.
Baju ni dah kecik and tak muat nak pakai lagi. color dia cantik sangat, sayang saya nak kasi orang atau buang, so saya jadikan cardigan. mudahkan? oh kalau tak nak nampak buruk kesan gunting tu, bolehlah jahit sikit. tapi itu semua usaha sendiri lah ye.

Sesiapa rasa sayang yang teramat dengan baju lama tu, memang tak boleh nak buat apalah kan. simpan jela sampai berhabuk dan berkurap.. kekeke

Selamat bergunting! :D

bai.

36 comments:

  1. lawa lawa..lagi2 sesuai orang comel cm fisa pakai macam tu :D

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. yeah.. memang kreatif. nanti cubalah. hehe

      Delete
  3. woow !! awesome !! komfirm lepas nie law ada t-shirt yg dah kecik jadi cardigan mcm nie :)

    ReplyDelete
  4. fisa jahit tepi kat baju tu, kang takut dia tercarik pula, rm 0.50 je harganya, hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. 50sen je ke? ok2.. nanti fsa gi jahit tepi. tq madi.. hehe
      fsa ingat nak lilin kan aje..

      Delete
  5. ehhh kreatif nya. tak pernah terfikir pun. ;)

    ReplyDelete
  6. wahhh . kreatif . haha . boleh try ni .

    ReplyDelete
  7. nice idea & so creative..:)
    lepas nie sy boleh cuba..ehehhe..thanks.. :)

    ReplyDelete
  8. eh eh, tk prnh trfikir plak. boleh try lps ni :D

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. trylah lepas tu update.. boleh kita tengok hasilnya.. hehe

      Delete
  10. byk baju xle pakai. tp xth cmne nk DIY sob .. hello sy da follow awak. follow me back ye :)

    ReplyDelete
  11. Idea simple sebeginilah bagus! Kitar semula apa yg perlu...jgn terus di buang. Membazir dan rugi!

    ReplyDelete
  12. nk buang sayang, nk bagi kat orang pun sayang. tapi, kalau nk gunting pun sayang, mcm mana tuh..? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. simpan buat pekasam. kot sayang juga taktau nak kata ape.. hehe

      Delete
  13. kamu creative !! hhihi ni yang nak buat ni kat baju yang dah ketat ! hehe :) thanks honey :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah.. silalah buat. jangan tunggu2 lagi :)

      Delete
  14. Pehh! Cantik dan rasa nak buat pulak :D

    ReplyDelete
  15. hehe.. sama sama fsa comel :D

    ReplyDelete
  16. Replies
    1. janganlah potong baju yang nak pakai lagi. yg betul2 tak pakai baru potong.. hehe

      Delete
  17. ow.ni aktiviti org pmpuan la ni kn,klu suh laki yg buat gunting2 baju ni kompom jahanam hehe.btw,nak tanya 1 ble?cardigan tu apa eh, selalu dgr tp tak tau amende hehehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala gunting je. tak payah nak jahit ape2 pun. senang :)

      cardigan tu macam sweter la. tapi tak tebal macam sweter

      Delete
    2. timo kaceh atas eksplenesen hehehe :P

      Delete
  18. bagusnyer! mau try la nti, tp tgn belok,tkot xsme..hahaha

    ReplyDelete